لیست اختراعات محمد حجه الاسلامي
به نام خدا خلاصه اختراع توليد روغن سرخ كردني با استفاده از آنتي اكسيدان طبيعي اسانس آويشن كرماني جايگزين آنتي اكسيدان هاي مصنوعي اكسيداسيون چربي منجر به كاهش خصوصيات ارگانولپتيكي و ارزش تغذيه اي روغنهاي خوراكي ميگردد. براي جلوگيري از اكسيداسيون، آنتي اكسيدانهاي سنتزي استفاده ميشوند اما با توجه به اثرات نامطلوب آنها در انسان، به تدريج از ليست آنتي اكسيدانهاي مصرفي حذف شده و لذا تهيه و توليد آنتي اكسيدانهاي طبيعي به عنوان جايگزين ضروري ميباشد. گياه آويشن كرماني به دليل تركيبات فنوليك فراواني كه در خود دارند به عنوان منبع آنتي اكسيدان طبيعي نيز مطرح شده است. تاثير اين اسانس در كاهش اكسيداسيون چيپس با اندازه گيري عدد پراكسيد، عدداسيدي و تيوباربيتوريك اسيد و همچنين تاثير آن بر زمان ماندگاري چيپس بررسي شد و نتايج حاصل از اين آزمونها با آنتي اكسيدانهاي شيميايي BHA و TBHQ و نمونه شاهد مقايسه گرديد. نتايج نشان داد كه ميزان پراكسيد، تيوباربيتوريك اسيد و عدد اسيدي در تيمار كنترل به ميزان قابل توجهي بيشتر از تيمارهاي حاوي آنتي اكسيدان طبيعي و سنتزي بوده است. در طول نگهداري نمونه حاوي اسانس از نظر سرعت افزايش عدد-پراكسيد و اسيديته داراي شيب كمتري نسبت بهBHA بوده است. نتيجه نهايي اين مطالعه نشان داد اضافه نمودن اسانس آويشن كرماني به روغن، روش مناسبي براي مهار اكسيداسيون در چيپس سيب زميني مي باشد. اين گياه علاوه بر اثر آنتي اكسيداني، بر خلاف آنتي اكسيدان هاي سنتزي اثرات مضر و مخربي روي بدن مصرف كننده نداشته و با توجه به اينكه گياه معطري است قادر است تا حدودي بو و طعم نامطلوب حاصل از فرايند سرخ كردن فراورده هايي چون چيپس سيب زميني را كاهش دهد.
اكسيداسيون چربي منجر به كاهش خصوصيات ارگانولپتيكي و ارزش تغذيه اي روغن هاي خوراكي مي گردد. براي جلوگيري از اكسيداسيون، آنتي اكسيدان هاي سنتزي استفاده مي شوند اما با توجه به اثرات نامطلوب آنها در انسان، به تدريج از ليست آنتي اكسيدان هاي مصرفي حذف شده و لذا تهيه و توليد آنتي اكسيدان هاي طبيعي به عنوان جايگزين ضروري مي باشد. گياه گلپربرفي به دليل تركيبات فنوليك فراواني كه در خود دارند به عنوان منبع آنتي اكسيدان طبيعي نيز مطرح شده است. تاثير اين اسانس در كاهش اكسيداسيون چيپس با اندازه گيري عدد پراكسيد، عدد اسيدي و تيوباربيتوريك اسيد و هم چنين تاثير آن بر زمان ماندگاري چيپس بررسي شد و نتايج حاصل از اين آزمون ها با آنتي اكسيدان هاي شيميايي BHA و TBHQ و نمونه شاهد مقايسه گرديد. نتايج نشان داد كه ميزان پراكسيد، تيوباربيتوريك اسيد و عدد اسيدي در تيمار كنترل به ميزان قابل توجهي بيشتر از تيمارهاي حاوي آنتي اكسيدان طبيعي و سنتزي بوده است. در طول نگهداري نمونه حاوي اسانس از نظر سرعت افزايش عدد پراكسيد و اسيديته داراي شيب كمتري نسبت بهBHA بوده است. نتيجه نهايي اين مطالعه نشان داد اضافه نمودن اسانس گلپربرفي به روغن روش مناسبي براي مهار اكسيداسيون در چيپس سيب زميني مي باشد. اين گياه علاوه بر اثر آنتي اكسيداني، بر خلاف آنتي اكسيدان هاي سنتزي اثرات مضر و مخربي روي بدن مصرف كننده نداشته و با توجه به اينكه گياه معطري است قادر است تا حدودي بو و طعم نامطلوب حاصل از فرايند سرخ كردن فراورده هايي چون چيپس سيب زميني را كاهش دهد.
«زمينه فني اختراع : علوم و صنايع غذايي» «مشكل فني : از آنجا كه اشتياق مصرف كنندگان مواد غذايي به رنگ قرمز بيشتر بوده و مصرف اين رنگ نيز بيش از ساير رنگ ها مي باشد، لذا توجه به اين رنگ و منابع آن هميشه از اهميت ويژه اي برخوردار بوده ولي متاسفانه موادي كه در حال حاضر استفاده مي شود رنگ مصنوعيست كه بسيار مضر است و ما با استخراج رنگ طبيعي ميوه جات اين مشكل را مرتفع نموده ايم .» خلاصه اختراع : استفاده از رزينهاي آنيوني كه در تامين مواد غذايي سالم كشور نقش بسيار مهمي را ايفا خواهد كرد. كاربرد موفقيت آميز رزين ها در سختي گيري از آب مقدمه اي بر استفاده از رزين در ساير صنايع بود.امروزه رزين هاي ماكروپروس و آنيوني قوي كه به طور عمده به منظور رنگبري از شربهاي قندي جايگزين خاك فسيل و كربن فعال مي شوند و يا ممكن است همزمان با ساير فرآيندهاي رنگبري مورد استفاده قرار بگيرند. استفاده از رزين ها در صنايع قند سابقه اي بيش از نيم قرن دارد به طوري كه از مهمترين كاربردهاي آن در صنايع قند مي توان به كاهش سختي شربت، رنگبري و قندگيري از ملاس اشاره كرد. حذف رنگ به صورت اوليه به خوبي توسط فرآيند جذب سطحي به وسيله تعويض يون صورت مي گيرد. از آن جا كه برخي از تركيبات غير قندي را نمكهاي چند ظرفيتي تشكيل مي دهند، بنابراين بخشي از ظرفيت رزينها به تعويض يوني غك هايي اختصاص مي يابد كه در تشكيل رنگ موثر نمي باشد، بنابراين نسبت تركيبات رنگي و خاكستر موجود در شربت از نكات حائز اهميت دررنگبري شربتهاي قندي مي باشد
« زمينه فني اختراع : علوم و صنايع غذايي » مشكل فني : با توجه به اين كه امروزه در كشور ما جهت رنگبري از كربن فعال استفاده مي شود و با توجه به ممنوعيت استفاده از اين تركيب در صنايع غذايي به دليل باقي ماندن مواد سمي آن در بدن عليرغم رنگبري بسيار بالاي آن اين پژوهش به منظور دستيابي به بهترين روش رنگبري از شيره انگور توسط رزينهاي آنيوني ا ست و بسيار پر كاربرد و بي ضرر مي باشد كه در تمامي محصولات شركتهاي مواد غذايي جزو اصلي ترين مواد سالم و پر فروش محسوب مي شود خلاصه اختراع : با توجه به بروز مشكلات در استفاده از سوكروز محصول اين اختراع مي تواندبعنوان جايگزيني براي سوكروزكه بيش از 50درصدآن وارداتي است استفاده شود رنگبري هرچه بهتر شيره انگور توليد شيره كم رنگ يا بي رنگ مي تواند باعث افزايش ميزان استفاده آن در مقياس صنعتي شود. با توجه به اين كه امروزه در كشور ما جهت رنگبري از كربن فعال استفاده مي شود و با توجه به ممنوعيت استفاده از اين تركيب در صنايع غذايي به دليل باقي ماندن مواد سمي آن در بدن عليرغم رنگبري بسيار بالاي آن است محصول اين پژوهش به منظور دستيابي به بهترين روش رنگبري از شيره انگور توسط رزينهاي آنيوني مي باشد اين گروه از رزين ها فاقد گروههاي عملگرا هستند و به شكل پلي مرهاي از جنس استايرين و دي وينيل بنزن ويا آكريلات و دي وينيل بنزن به شكل دانه هاي تسبيح موجود مي باشند. اين رزين ها به دليل داشتن سطح وسيع قادر به جذب تركيباتي با وزن مولكولي زياد از جمله پپتيد و تركيبات رنگي مي باشند و توسط تركيبات آلي از جمله استون و متانول احيا مي شوند.
در دهه¬ي اخير مصرف موادغذايي كم¬كالري حاوي جايگزين¬هاي قند به منظور كاهش انرژي دريافتي، كنترل وزن بدن و بيماري¬هايي مانند ديابت و چاقي رواج يافته است. گز يكي از شيريني¬هاي سنتي ايران است كه به دليل كالري بالايي كه دارد مصرف آن براي افراد مبتلا به چاقي محدوديت دارد. به منظور كاهش كالري و جلوگيري از فساد دندان¬ها، مي¬توان شكر موجود در آن را با كربوهيدرات¬هايي با قابليت هضم كم مانند ايزومالت و سوكرالوز جايگزين كرد. در اين اختراع براي توليد گز از ماده شيرين¬كننده سوكرالوز با شدت شيرين¬كنندگي 350 برابر شكر استفاده شده است. به آن علت كه استفاده از سوكرالوز باعث افزايش سختي گز گرديد به صورت همزمان از ماده ايزومالت با شدت شيرين¬كنندگي 7/0برابر شكر سفيد استفاده شد و مابه التفاوت شيريني نسبت به شكر سفيد با استفاده از سوكرالوز جبران گرديد. همچنين به دليل آنكه قابليت نگهداري و بافت گز بهبود يابد مالتودكسترين در غلظت %1 به آن افزوده شد. در اين مطالعه تأثير جايگزيني ساكارز با سوكرالوز و ايزومالت بر خواص حسي، بافتي و رنگ گز با ميزان كالري كمتر مورد بررسي قرار گرفت. درصد جايگزيني با نسبت¬هاي 25، 50، 75 و 100 درصد ايزومالت-سوكرالوز انجام شد. ويژگي¬هاي بافتي گز به مدت يك ماه ماندگاري (روزهاي اول، دهم، بيستم و سي¬ام) به وسيله دستگاه بافت سنج موردارزيابي قرار گرفت. همچنين براي سنجش رنگ از نرم¬افزار پردازش رنگ و براي ارزيابي حسي از تست هدونيك پنج نقطه¬اي استفاده گرديد. نتايج بدست آمده از اين تحقيق نشان داد كه ايزومالت و سوكرالوز مي¬توانند به طور كامل به عنوان جايگزين شكر در گز مورداستفاده قرار گرفته و باعث كاهش كالري، بهبود بافت و افزايش ماندگاري محصول شده ضمن اينكه طعم شيرين اين فراورده-ي سنتي حفظ خواهد شد.
محصول توليدي عنوان شده در زمينه علوم و صنايع غذايي (كارخانجات توليد كيك ) و در ارتباط با رشته پزشكي است. با پيشترفت جوامع بشري مشكلات و بيماريها نيز رو به افزايش است. فشارخون از جمله بيماريهاي خطرناكي است كه امروزه حتي در بين جوانان نيز شيوع زيادي پيداكرده است. برگ زيتون ماده اي ارزان قيمت و قابل دسترس در تمامي مناطق و فصول است و خواص دارويي بسيار فراواني دارد كه بارزترين آن كاهش فشارخون است. اولئوروپين از جمله تركيبات تلخ اصلي برگ زيتون است كه اكثر خواص دارويي از جمله خاصيت پايين آورنده فشار خون مربوط به آن مي باشد. در كيك توليد شده ( بعدازآزمون هاي صورت گرفته شده) برگ زيتون به صورت پودر(3 گرم به ازاي 100 گرم آرد) و عصاره (0.5 گرم به ازاي 100 گرم آرد) استفاده شد و ميزان اولئوروپين موجود در كيك (عامل پايين آورنده فشارخون در برگ زيتون)بوسيله دستگاه HPLC اندازه گيري شد كه به ترتيب 0.013 درصد و 0.006 درصدكيك، اولئوروپين بود. در اين ميزان از پودر و عصاره برگ استفاده شده فاكتورهاي و شاخص هاي مهم كيك هاي صنعتي (رطوبت، پروتيين؛ چربي، خاكستر، سختي، پيوستگي، فنريت، سوراخ كردن، برش، شاخص هاي رنگ، خواص حسي) حفظ شده است و كيك توليدي با مقادير عنوان شده از نظر مصرف كننده مورد رضايت قرار گرفته است و استانداردها و ويژگي هاي كيك هاي معمولي صنعتي را نيز داراست (مدارك آزمون ها جداولها و نمودارها موجود است). بنابراين توليد اين كيك فراسودمند حاوي پودر و عصاره برگ زيتون علاوه بر حفظ كيفيت محصول، جامعه را به سمت سلامت هرچه بيشتر و كنترل فشارخون وبه دنبال آن كاهش مصرف داروهاي شيميايي پيش مي برد. علاوه بر آن نوليد اين كيك براي كارخانجات مفرون به صرفه بوده و با توجه به فراواني اين گياه در تمامي مناطق ،به راحتي ميتوان از آن استفاده كرد.
موارد یافت شده: 6